iş ilanları

UYAP sıkça sorulan sorular çözüm yöntemleri

Editör: Uyap Doküman Editörü

Portal: Uyap Avukat Portalı

Sorun: Kartıma yeni sha algoritma - sertifika yükledikten sonra döküman imzalarken "imza geçerliliği doğrulanamadı" uyarısı alıyorum.

Çözüm: Kanuni zorunluluktan dolayı özetleme algoritmaları değiştirilmiştir. Uyap döküman editörünün yeni sertifikanızı tanır hale getirilmesi için programın yeniden yüklenmesi gerekmektedir. Uyap Doküman Editör Programının yeni sürümünü buradan indirip kurabilirsiniz.

Soru:  Uyap Portal ve bağlı programlar nasıl kullanılır.

Çözüm1:  Yardım belgesini indirmek için burayı tıklayınız ve lütfen bekleyiniz, internet hızınıza bağlı olarak ON DAKİKA içinde yüklenecektir. (pdf formatında 20MB).

Çözüm2:  Yardım videosunu izlemek  için burayı tıklayınız ve lütfen bekleyiniz internet hızınıza bağlı olarak ON DAKİKA içinde yüklenecek ve kendiliğinden çalışacaktır. (swf formatında 1440 x 900 boyutunda 24MB)

Sorun: Uyap doküman editöründe birinci imzalama işleminden sonra imzalama işlemi yapamıyorum. Akıllı kart bulunamadı hatası veriyor. Editörde bir imzalama işlemi yaptıktan sonra portala girişte ismim görünmüyor.

Çözüm: Doküman editörünüzde sertifika seçimini otomatik olmaktan çıkartıp sertifikanızı elle seçiniz. Seçiminiz editör tarafından her zaman hatırlanacaktır. Editörü güncellediğinizde aynı ayarı yapmanız olasıdır.

Sorun: Uyap Avukat Portal'dan indirdiğim taranmış belgelerin sadece ilk sayfasını görebiliyorum ve/veya yazdırabiliyorum.

Çözüm: Resim göstericisinin tif formatlı belgeler için özel sayfa geçişi tuşunu araştırınız. Tiff formatlı resimler için uygun açıcı kullanınız.http://www.irfanview.com/ programını indirip kullanabilirsiniz.

Sorun: Uyap Avukat Portal'dan indirdiğim taranmış belgelerin zemini siyah, yazıları beyaz gösteriliyor. Yazıcıdan da çıktı alırken aynı şekilde çıktı alınıyor.

Çözüm.http://www.irfanview.com/ programını indirip kullanabilirsiniz.

Sorun: Portala girişte Firefox kullanırken adres çubuğunda kırmızı bir işaret yanıp sönüyor. "avukat.uyap.gov.tr sitesinin yan uygulamaları çalıştırmasına izin verilsin mi" diye soruyor Java Deployment Toolkit  ve Java(TM) Platform SE 6 U uygulamaları için izin isteniyor ne ne yapmalayım?

Çözüm: Java(TM) Platform SE 6 U için sağ taraftaki açılır kutudan "İzin ver ve hatırla"  seçeneğini işaretleyip "Tamam" tuşuna basınız. Firefox bir dahaki güncelleme ihtiyacına kadar aynı izni istemeyecektir.

Sorun: Editör imzalama işlemine "proxy ayarlarınızı kontrol edin" şeklinde cevap veriyor imzalama işlemi yapamıyorum.

Çözüm: depo.kamusm.gov.tr adresine erişiminizi denetleyiniz. İnternet servis sağlayıcınızla görüşünüz.

Sorun: Editör imzalama işlemine "Sertifika geçerliliği doğrulanamadı" şeklinde cevap veriyor imzalama işlemi yapamıyorum.

Çözüm: İnternet bağlantınızı kontrol ediniz.

Sorun: Portala girişte e-imza ile girişi tıklamama rağmen hiçbir değişiklik olmuyor.

Çözüm: Java'nın kurulumunu denetleyiniz,  Tarayıcınızın güvenlik ayarlarını denetleyiniz.

Çözüm2- Başlat>ayarlar>denetim masası>general>settings>delete files adımlarını takip ederek javanın geçmişini temizleyiniz. Tarayıcınızın geçmişini temizleyiniz.

Çözüm3- ...AppData\LocalLow\Sun\Java\ adresinde bulunan deployment klasörünü siliniz. (bu işlem sadece uzman kullanıcılar tarafından yedekleme akabinde yapılmalıdır.)

Sorun: Portal ve Editör ve icra takibi için gereken programları bulamıyorum.

Uyap Doküman Editör Programını buradan indirebilirsiniz

Portal ve editör için gerekli java programını buradan indirebilirsiniz.

Uyap e-takip programını buradan indebilirsiniz.

Uyap e-takip programı için gerekli java programı (aynı anda iki java sürümünü çalıştırmak için diğer makalalere bakınız)

Sorun: Tarama işlemini nasıl yapmalıyım?

Çözüm:

- Tarayıcınızda çoklu sayfa destekli *.tif(tiff) formatını kullanınız. Bu tür belgeler uyap tarafından herhangi ön işlem gerekmeksizin kabul edilmektedir ve kolaylıkla metne ve diğer dosya türlerine dönüştürülebilmektedir.  
- Usulen zorunlu olmadıkça her bir sayfa için ayrı dosya oluşturmayınız. Birden çok sayfa içeren çok az sayıda mümkünse tek bir dosya oluşturunuz. Tekil belgeler UYAP'a daha kolay yüklenebilmektedir.
- Resim çözünürlülüğünü 300DPI olarak ayarlayınız. Bu seçenek tüm tarayıcılar tarafından desteklenir.
- Tek bir belgenizdeki sayfaların sayısı kırkın üzerindeyse; belgenizi bölmeyi veya tarama çözünürlülüğü 150-200DPI aralığına çekmeyi deneyebilirsiniz.
- Renk derinliğini bir bit veya siyah beyaz olarak ayarlayınız. Bu seçenek bir kısım eski yazıcılarda B/W olarak ifade edilir.
- Tiff sıkıştırma kullanınız. CCITT Group 4 FAX, CCITT Group 3 FAX, LZW, jepg  sıkıştırma yöntemlerinden önce yazan önceliklidir. Gri tonlama ve renkli sayfalar için CCITT Group x FAX sıkıştırmaları desteklenmez. Bazı tarayıcı yazılımlarında sıkıştırma özelliği desteklemez. Bu durumda 3. parti yazılımlar kullanabilirsiniz.
- Silik belgeler yukarıdaki ayarlar ile taranamazlar(tarandıklarında okunamazlar.) Bu tür belgeler için gri tonlama (8bit) renk derinliği ve  150-200DPI çözünürlülük ayarını kullanınız.
Çağdaş tarayıcı ara yüzleri ayarlarınızı isimlendirerek daha sonra kullanmak üzere kaydetme özelliğini desteklerler.  Bu özelliği kullanmanız durumunda tekrar tekrar tarayıcı ayarı yapmak zorunda kalmazsınız.
Bu halde belgeniz  (40KB ila 100KB x sayfa sayısı)  boyutu aralığında olmalıdır. Belgeniz bu aralık dışındaysa yukarıdaki adımları özellikle sıkıştırma ayarını kontrol ediniz.
UYAP birkaç sayfa içeren belgenizi beş ila on saniye içerisinde teslim almıyorsa belgeniz boyutunu kontrol ediniz. 

Sorun: Tarayıcım belgeleri tek tek tarıyor. Tek tek taranmış belgeleri nasıl tek bir tiff dosyası haline getiririm veya çok sayfalı bir tif dosyasından bazı belgeleri ayırıp nasıl başka bir belge oluşturabilirim.

Çözüm: PDFCreator yazılımını buradan indiriniz. Yazılımla gelen EK YAZILIMLARI İNDİRMEYİNİZ ve KURMAYINIZ. Programı çalıştırınız, otomatik kaydetme özelliğini aktif hale getiriniz. Otomatik dosya kaydetme türünü tiff olarak ayarlayınız Çözünürlülüğü 300DPI, olarak ayarlayınız. Sıkıştırmayı CCITT Group 4 FAX olarak ayarlayınız. Renk derinliğini 1 bit olarak ayarlayınız. Otomatik kaydetme yolunu "Resimlerim" olarak ayarlayınız.

Yazıcı modelli resim işleme yazılımı kendisini sisteme yazıcı olarak tanıtacağınızdan, işlem yapmak istediğiniz belgeleri işletim sisteminizin yazdırma bölümünden yazdır komutu vererek ve yazıcı olarak da PDFCreator'u gösterdiğinizde belgeleriniz tek bir belge haline otomatik olarak getirilecektir.

Bu modeli çoklu sayfalı resim ve belgelerden bazı sayfaları ayırarak başka belge topluluğu oluşturmakta da kullanabilirsiniz.

Sayfa sayısı 40'ı aşıyor ise otomatik kaydetme DPI ayarını 300'den 150'ye kadar düşürebilir, Okunması zor belgeler için 8 bit renk derinliğini kullanabilirsiniz.

Sorun: Uyap e-takip programında yeni takip girişi yapamıyorum. Sayfalar açılmıyor, tuşları çalışmıyor.

Çözüm: Portal Java 1.6 sürümünü kullanmaktayken, Uyap e-takip programı 1.5 sürümü kullanmaktadır. Adalet Bakanlığı Uyap E-takip programını güncellemeyeceğini bildirmiş ve bu linkte yer alan makaleyi yayınlamıştır. İnternette editör, portal ve e-takip programının aynı bilgisayarda aynı anda çalıştığı iddia edilen makaleler bulunmaktadır. Bunları araştırabilir, makalelerde anlatılan çözüm yollarını deneyebilirsiniz.

Sorun: Belgelerimi MS Word ile hazırlayıp doküman editörüne yapıştırdığımda sayfaların biçimi bozuluyor.

Çözüm: Bu Uyap doküman editörünün işletim sistemi panosuyla tam olarak uyumlu olmamasından kaynaklanmaktadır. Uyap Doküman Editörü dilekçe şablonunu buradan indirebilirsiniz. Üst bilgiyi düzenlemek için çift tıklayınız. Şablonu kullanacağınız zaman boş kopyasını alarak yeniden isimlendirmenizi öneririz. İhtiyaç olmayan satırları siliniz. Üzerine kayıt yaparak kullanmayınız.Altı çizgili ile başlayan satırlar ve devamında enter tuşu kullanmayınız, aşağı yukarı ok tuşunu kullanınız. Enter biçimi devam ettirirken ok tuşları biçimi devam ettirmez.

Sorun: Uyap’a yüklediğim belgeler doküman editöründe düzgün görünmesine rağmen UYAP’ta biçim bozuk görünüyor.

Çözüm: Bu sorun UDF dosyalarını UYAP sistemi tarafından HTML kodlarına tam olarak çevrilememesinden kaynaklanmaktadır. Belgeyi UDF olarak indirip açtığınızda belgenin UYAP sistemine gönderdiğiniz şeklini muhafaza ettiğini görebilirsiniz.

Sorun: Uyap doküman editörü belgelerim klasörünü değil başka bir klasörü varsayılan kayıt klasörü olarak tanıyor. Dosya kaydederken veya açarken her seferinde düzeltmek zorunda kalarak vakit kaybediyorum.

Çözüm: Editör içinden varsayılan kayıt klasörü ayarı yapılamamaktadır. Bir uzmandan destek alarak “C:\Users\kullaniciadiniz\.uki\tercihler.xml” dosyası  uygun editör ile açılarak ...  ile başlayan bölümün devamında yer alan varsayılan kayıt yeri“C:\Users\kullaniciadiniz\documents” şeklinde değiştirilebilir. Dosyayı değiştirmeden önce yedeğini alınız.

Soru: Uyap Doküman Editörü klavye kısa yollarını nereden bulabilirim?

Çözüm: Buradan indirebilirsiniz.

Sorun: Portala girmeye çalıştığımda "Error 500: Exception occured while reading configuration" şeklinde bir uyarı alıyorum, giriş yapamıyorum.

Çözüm: "Hata 500: Ayar okurken beklenmedik bir durumla karşılaşıldı" Sorun UYAP sunucusundan kaynaklanmaktadır. Geçici bir arıza olduğu değerlendirilmektedir.

Çözüm: E-Devlet veya Ubap üzerinden bağlanmayı da deneyebilirsiniz.

Sorun: Chrome portala e-imza ile giriş linkini tıkladığımda otomatik olarak java güncellemesi yapmaya çalışıyor.

Çözüm: 1- chrome://plugins/ bölümünde Java(TM) "her zaman izinli" kutucuğu işaretliyse kaldırınız

Çözüm: 2- avukat.uyap.gov.tr chrome ile açınız ve adres satının hemen solundaki kilit işaretine fareyle tıklayarak eklentilerin çalışma izinlerini "genel ayarları kullan(izinli)" ingilizce ise Plugins"use global default(allow)"haline getiriniz. Sayfayı tazeleyiniz ve e-imza linkini tıklayınız. Daha sonra "bu seferlik çalıştır" tıklayınız.  "her zaman bu sitede çalıştır" tıklamayınız. Çözüm yöntemi sürümlere göre farklılık gösterebilir.

Alternatif geçici çözüm: Güncelleme Java'ya bağlı bakanlık yazılımlarını kararsız hale getirebilir.    E-Devlet veya Ubap üzerinden bağlanmayı da deneyebilirsiniz.

Soru: Elektronik imzamı yeniledim, Önceden sorunsuz kullanırken yenilemeden sonra belge imzalarken sertifika tanınmıyor. İmzalama işlemi yapamıyorum.

Çözüm: Uyap Doküman Editör Programının yeni sürümünü buradan indirebilirsiniz. Kartınızın kütüphanesi yeni sürümde yoksa daha yen ibir sürümün yayınlanmasını bekleyiniz.

Soru: Barobirlik aracılığı ile elektronik imzayı nasıl alabilirim? Elektronik imza alma süreci ve Elektronik imza yenileme süreci nasıl işliyor

-İmza Başvuru İşlemleri (Barobirlik)

Üç yıl süreli elektronik imza 2013 yılı için KDV dahil 99,00 TL fiyat ile sunulmaktadır. Başvuru işlemlerinin tamamlanmasının ardından üç gün içinde de teslim edilmektedir.


Bu linki tıklayınız ve açılan sayfada “Hemen Başvur!”  seçeneğini seçiniz.  T.C. Kimlik numaranızı giriniz. “Detay Bilgileri” kısmında bulunan “Başvuru Sahibi Bilgileri” formunu eksiksiz doldurunuz. Devamında “Teslimat ve Ödeme” seçeneğini seçerek buradaki “Ödeme Şekli” seçeneğinden size uygun olan birini seçerek “Başvurumu Tamamla” butonu ile ödemeyi ve başvurunuzu tamamlayınız. Otomatik olarak oluşan başvuru formu ve taahhütnameyi Antalya Barosu Başkanlığı’na teslim ettiğinizde başvuru işlemleriniz tamamlanmış olmakla imzanız üç gün içinde size teslim edilecektir.

- İmza Yenileme İşlemleri (Barobirlik)


Türkiye Barolar Birliği’nden alınan elektronik imzanın yenilenmesi için, mevcut elektronik imzanızın süresi dolmadan müracaat etmelisiniz. Süresi geçmiş imza yenilenmeyeceğinden yukarıdaki adımları takip ederek yeni bir elektronik imza almalısınız.


Elektronik imzanın üç yıl süreyle yenilenmesi, 2013 yılı için KDV dahil 99,00 TL fiyat ile sunulmaktadır. Bu linki tıklayınız “Hemen Başvur!” seçeceğini seçiniz. “Detay Bilgileri” kısmında bulunan “Teslimat Ve Ödeme”  seçeneğini seçerek buradaki “Ödeme Şekli” seçeneğinden size uygun olan birini seçip “Başvurumu Tamamla” butonu ile doğrudan ödeme yapınız. “Detay Bilgileri” kısmında bulunan “Başvuru Sahibi Bilgileri” formunu doldurmayınız. Ödeme yaptıktan sonra, ödeme dekontunu ve yenilenmesini istediğiniz elektronik imzanızın bilgilerini e-imza@barobirlik.org.tr adresine e-posta gönderiniz. Elektronik imzanız üç gün içinde yenilenecektir.

Sorun: İmzalama işlemi yapmaya çalıştığımda "Akıllı kart takılı değil", "Sisteminizde akıllı kart bulunamadı" hatası alıyorum.

Çözüm: Akıllı kartınızı kart okuyucusuna tekrar takınız. Sair detay için imza sağlayıcınız ile görüşünüz.

Soru: 64 bit çalışan işletim sistemi kullanıyorum. Hangi java sürümünü kullanmalıyım?

Çözüm: 32 bit kullanılmalıdır.

Soru: Elektronik imza ile ilgili bir kısım derlenmiş kütüphane (dll) dosyalarını nereden bulabilirim?

Çözüm: Biri hariç olası hedef klasörleri "c:\windows\system32\" dir. Bu dosyalar meraklısı içindir. Lütfen sistem klasörlerine müdahale etmeden önce dikkatli düşünüp, karar veriniz. smartcard.dll, pkcs11wrapper.dll, esyajni.dll, akisp11.dllAkisMd.dll

Yazılımları indirme ve güvenli kullanma hakkında bilginiz yok ise teknik personelinizden destek alınız. Bazı sorunlar ve önerilerimiz güncelliğini yitirmiş olabilir ancak tekrar edebileceğinden dolayı kaldırılmayacaktır. Son güncelleme: 15.09.2014

Sorularınız/Sorunlarınız için bize yazarak çözümlerden diğer meslektaşların yararlanmasını sağlayabilirsiniz.

 

224369 10 10 238
© 2013 Antalya Barosu Başkanlığı Her Hakkı Saklıdır. SADECEWEB