Mobil imza ile UYAP artık cep telefonunda ve tablette

Mobil imza, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu gereğince güvenli imza yerine geçer. Yani E-İmza olarak bilinen Akıllı Kart ile onaylanıp imzalanan belgeler gibi aynı hüküm ve sonuçları doğurur.

E-İmza (Elektronik İmza); USB olarak da bilinen “Akıllı Kart” ile yapılan imzalama işlemidir.

M-İmza (Mobil İmza) ise; cep telefona bildirilen parmak izinin onaylanması şeklinde yapılan imzalama işlemidir.

Akıllı Cep Telefonlarının ve Tablet bilgisayarların kullanıldığı günümüzde, hemen her yerde UYAP ve E-Devlet işlemlerini yapabilmek için, meslektaşlarımızın Mobil İmza edinmesi gerekmektedir.

E-imza ile giriş yapılan UYAP-Avukat Portal’a, M-İmza ile de güvenli bir şekilde giriş yapılabiliyor ve E-İmza ile yapılabilen tüm iş ve işlemler yapılabiliyor.

E-imza ile giriş yapılan UYAP-Vatandaş Portal’a  M-İmza ile de güvenli bir şekilde giriş yapılabiliyor ve E-İmza ile yapılabilen tüm iş ve işlemler yapılabiliyor.

E-imza ile giriş yapılan E-Devlet’e, M-İmza ile de güvenli bir şekilde giriş yapılabiliyor ve E-İmza ile yapılabilen tüm iş ve işlemler yapılabiliyor.

E-imza ile giriş yapılan E-Satış’a, M-İmza ile de güvenli bir şekilde giriş yapılabiliyor ve E-İmza ile yapılabilen tüm iş ve işlemler yapılabiliyor.

UYAP Doküman Editörü ile oluşturulan belgeler, araçlar menüsü başlığı altındaki  “Dokümanı  Mobil  İmzala”  seçeneği ile aynı E-İmza ile imzalanmış gibi M-İmza ile imzalanabiliyor.

E-İmza ile işlem yapmak için, Avukat meslektaşlarımız adına tasarlanmış USB olarak da bilinen “Akıllı Kart”ın Avukatın sürekli yanında olması, kartın bilgisayar USB girişine takılması ve bu akıllı kartı okuyacak sürücünün ve “Java”nın ilgili sürümünün de bilgisayara yüklü olması gerekmektedir. Bu işlem çoğu kez meslektaşlarımıza sorun çıkartmakta, akıllı kartlar bazen bilgisayarlar tarafından algılanamamakta, bilgisayarların USB girişleri arızalanmakta veya sürücü yüklenememekte, en önemlisi de Java sürümünde sürekli sorunlar çıkmaktadır.

Ancak; Mobil İmzada böyle bir sorun yoktur. Günümüzde hemen herkesin cep telefonu sürekli yanındadır. Cep telefonu aracılığıyla onaylama yapan M-İmza sayesinde, yanımızda taşımamız gereken bir akıllı karta ihtiyaç yoktur. Bilgisayar USB girişi bozuldu, akıllı kart sürücüsü yüklenmiyor, Java sorun çıkartıyor v.b. sorunlarla karşılaşmadan, doğrudan Uyap veya E-Devlet uygulamalarına girebilir ve UYAP Doküman Editöründe imzalı doküman oluşturabiliriz.

En önemli ayrıntı da, E-İmza ile android, ios veya benzeri uygulama tabanlı Akıllı Cep Telefonları ile Tablet bilgisayarlardan Uyap ve E-Devlet uygulamalarına girilememektedir. Çünkü, akıllı kartın cep telefonuna veya tablet bilgisayara takılması mümkün değildir. Ancak; Mobil İmza ile gerek Akıllı Cep Telefonları ile gerekse de Tablet bilgisayarlardan Uyap ve E-Devlet uygulamalarına girmek ve her türlü işlemi yapmak mümkündür.

Ayrıca, ileride UYAP Editör programının android, ios veya benzeri bir uygulamasının yapılması halinde de, Akıllı Cep Telefonlarından ve tablet bilgisayarlardan doküman imzalayıp, dokümanı UYAP-Avukat Portal’a ekleyebilme imkanına sahip olacağız.

E-İmza olarak bilinen “Akıllı Kart”ın yıllık maliyeti 85,00 TL. ile 120,00 TL. arasında değişmektedir. Ancak; Mobil İmzanın yıllık maliyeti (aylık 5,00 TL.) 60,00 TL.’dir.

E-İmza olarak bilinen “Akıllı Kart” süreli olarak tahsis edilmektedir. Yani 1 yıllık, 2 yıllık, 3 Yıllık vb. süreler vardır. Bu süreler sonunda kartın yenilenmesi gerekmektedir ve bu yenileme işlemi ile 1 yıllık, 2 yıllık veya 3 yıllık ücret peşin olarak ödenmektedir. Ancak; Mobil İmza, herhangi bir talebe bağlı kalınmaksızın, iptal edilmedikçe, sürekli olarak cep telefonuna tahsis edilmektedir ve ücreti her ay cep telefonu faturasına aylık ücretler halinde (5,00 TL.) ödenmektedir. 1 yıllık, 2 yıllık veya 3 yıllık gibi toplu ödeme yoktur.

Antalya Barosu’nun ve Türkiye Barolar Birliği’nin, cep telefonu operatörleri ile Mobil İmza konusunda bir anlaşma sağlaması ve bu uygulamanın daha makul bir ücret ile tüm Avukatlar tarafından kullanımının sağlanması için girişimlerde bulunması gerekmektedir.

Bu konuda Antalya Barosu İnternet ve Bilişim Kurulu olarak gerekli girişimler de bulunduk. Bu konudaki gelişmeler, kurulumuzca tarafından meslektaşlarımızla duyurulacaktır.

Mobil İmza ile UYAP artık Cep Telefonunda ve Tablette.

Saygılarımızla…

Antalya Barosu