TUTUKLANAN SAVCILAR HAKKINDA BAŞKANLIĞIMIZCA YAPILAN BASIN AÇIKLAMASI

TUTUKLANAN SAVCILAR HAKKINDA YAPILAN BASIN AÇIKLAMASI

Türk Hukuk tarihi bugüne kadar eşi ve benzeri görülmemiş bir kaosun içine sürüklenmektedir. Yıllar önce “Dalga” larla gelen yıkımın karşısında toplum vicdanı ve adalet kavramı büyük yara almıştır.

Bilindiği üzere; Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesi  MİT'e ait tırların durdurulması soruşturması kapsamında ;  Eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Eski Adana İl Jandarma Komutanı  Özkan Çokay, savcılar Özcan Şişman, Aziz Takçı ve Ahmet Karaca hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı vermesi üzerine  ;  Eski başsavcı Süleyman Bağrıyanık dün gece saatlerinde ailesinin gözleri önünde evinden alınarak Tarsus’a götürülmüştür.

Hakimlerin, savcıların ve avukatların tutuklandığı bir ülkede hiçbir yurttaş yasaların sağladığı güvenceden yararlanamaz. Bu nedenle artık hiç birimiz güvende olduğumuzu söyleyemeyiz. 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’nun YAKALAMA VE SORGU USULÜ başlıklı 88.maddesinde “  Ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçüstü hâlleri dışında suç işlediği ileri sürülen hakim ve savcılar yakalanamaz, üzerleri ve konutları aranamaz, sorguya çekilemez. Ancak, durum Adalet Bakanlığına derhal bildirilir. (Mülga son cümle: 22/12/2005-5435 S.K./43.mad)

Birinci fıkra hükümlerine aykırı hareket eden kolluk kuvvetleri amir ve memurları hakkında yetkili Cumhuriyet savcılığı tarafından genel hükümlere göre doğrudan doğruya soruşturma ve kovuşturma yapılır.” Hükmü karşısında savcılara yaşatılanlar açıkça yasaya aykırıdır.

Antalya Barosu Başkanlığı olarak bundan önce her hukuksuzluğa karşı durduğumuz gibi bugün de yapılanlara karşıyız. Toplumun vicdanını yaralayan ve hukukun evrensel ilkelerine aykırı olan tüm eylemlerin ve bu eylemleri gerçekleştirenlerin karşısında olmayı savunma mesleğinin asli görevi sayarız.  Gelecek nesillere adil bir toplum ve güvenilir bir gelecek bırakmayı her türlü siyasi düşüncenin üzerinde kutsal bir amaç olarak benliğimizde taşırız.

Hukuku ve yasaları hiçe sayanlara yasal görevlerini  yerine getirirken daha özenli davranmalarını, buna hiç değer vermiyorlarsa en azından bu ülkenin geleceğine olan  sorumluluklarını tekrar hatırlatıyoruz.

Biz savunma mesleğinin temsileri olarak görev ve sorumluluklarımızın farkındayız. Bundan önce yaptığımız gibi bundan sonra da ; Antalya Barosu olarak tüm hukuksuzluklara  ; daima tek vücut olarak karşı duracağımızı;

Kamuoyuna saygıyla duyururuz.