ANTALYA BAROSU BAŞKANLIĞI BASIN AÇIKLAMASI

Bugünlerde, Antalya'nın kucağına yeni beton blokların temelleri atılıyor. Şehrimiz Türkiye genelinde nüfusa oranla en fazla AVM alanının düştüğü kent iken, maalesef daha büyük alanlar yapılmasının önü açılıyor.

Planlı bir kent istiyoruz. Konuksever mahallesinde 3 katlı binaların önünde     8 - 10 katlı bir AVM binası inşaa edilecek. Hangi imar planıyla kime izah edilir bu tezatlık? Halka karşı kısıtlanan imar hakkı ve yapılaşma sınırı her nedense, işin bir tarafında kamu veya sermaye olduğunda cömertçe verilmektedir. Eşitliğe aykırı uygulamaları kınıyoruz.

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi Konuksever Mahallesinde AVM. Planlarına karşı itirazı reddetmiştir. Buna göre, mahallede ANTALYA'nın en büyük inşaat alanı üretilmiştir. Net kapsamı henüz bilinmese de mevcut imar planında bir kısım park alanının da, AVM planına dahil edileceği söylenmektedir. Bizler hukukçu kimliğimiz ile bu durumu hiç bir yere sığdıramıyoruz. Hukuken izahı olmayan bu oldu bitti karşısında duyarlı vatandaşlarımız ve sivil toplum kuruluşlarını birlikte hareket etmeye davet ediyoruz.  Halkımızın her m2 arazisinden imar planlarında dop payı olarak kesilen yeşil alanların ve sair alanların rant kapısı olarak kullanılması ve toplumun ortak zenginliğinin büyük sermaye şirketlerine peşkes çekilmesine hep birlikte karşı duracağız. Bölgede mülk sahibi olan bütün vatandaşlarımızın hakları ihlal edilmektedir.

İdareler İmar Kanunu ile kendilerine tanınan hakları kullanırken sınırsız  olmadıklarını bilmelidir. Hukukun temeli yasalar değil, insan haklarıdır. İdare vatandaşlarının haklarını korumak için vardır. Belediyelerin görevi DOP alanlarından rant alanı oluşturmak değildir.

AVM'leri güzel gösterme çabaları da inandırıcı değildir. AVM'ler savunulduğu gibi işsizliği azaltmıyor. AVM'ler sanıldığı gibi halkımıza ucuz alışveriş imkanı da getirmiyor. Aksine tüketim çılgınlığı ve gereksiz harcamaya yönelttiği de genellikle şikayet konusudur. Üstelik rekabeti engellemesi nedeniyle, girişimciliğin de önüne engeldir. Asgari ücrete mahkum çalışan grubu  oluşturmaktadır.

AVM'ler şehrin ticari dengesini bozmaktadır. Her platformda ticari hayatın temeli sayılan ve desteklenmesi istenilen küçük esnaf, idare eliyle yok edilmektedir. AVM olan semtlerde, diğer esnafın yaşama şansı bulamadığı, rekabet edemediği sabittir. AVM kültürü hızla yayılırken, maalesef insani değerlerimiz yok oluyor.

İmar Kanunu şehirlerin planalrını yapma yetkisini belediyelere vermiştir. Ancak yetkinin kullanılması da hukuka uygun olmalıdır. Sürekli plan tadilatları yapılması rant kaygılarını da beraberinde getirmektedir.

Konuksever Mahallesinde yapılan plan tadilatı halkımızın menfaatine uygun değildir. Konut alanı-ticari alan arası geçiş ve yapı yoğunluğu sınırları gözetilmemiştir.  Bu alanda AVM yerine halka açık bir park ve meydan yapılması daha uygundur. Antalya büyük ve temalı parklar açısından fakir bir şehir haline gelmiştir. Sokak aralarına serpiştirilmiş, küçük küçük parklar maalesef ihtiyacı karşılamaktan uzaktır.

Söz konusu alanda ve yakın çevresinde zaten ihtiyacı karşılar yeterlilikte küçük büyük alışveriş merkezleri ve marketler vardır.  Örneğin; planlanan alanın hemen bitişiğinde 4439 ada içinde CarrefourSA AVM. ile Örnek Unlu Mamülleri bulunmaktadır. Real AVM. ile Mark Antalya AVM'ler Kanuksever mahallesine yürüme mesafesindedir. Aynı şekilde TEKEL binası yerine de AVM planları yapıldığı işitilmektedir. Yürüme mesafesi içindeki bir alanda bu kadar büyük ve çok AVM varken çok daha büyük bir AVM hangi ihtiyacı karşılayacaktır? Ayrıca bölge içinde Antalya'nın yerel market zincirleri ve BİM, ŞOK, A101 gibi ulusal marketler fazlasıyla bulunmaktadır.  Konukseverde AVM ihtiyaç değil, yüktür.

Konukseverde AVM ihtiyaç değil, yüktür. Çünkü; bölgenin en  büyük yolu Kızılırmak Caddesidir. Karacaoğlan Caddesi her ne kadar bölünüş yol olsa da transit bir yol değildir. Ulaşım yükünü çekebilecek yapısı yoktur. Halen hazırda şehir merkezinden Kepez Varsak istikametine giden en büyük yol Kızılırmak Caddesidir. Trafiğin yoğun olduğu saatlerde bu caddenin de hali perişandır. Buna rağmen bu cadde üzerine birde AVM yüklemek, insaf sınırlarını zorlayacaktır.

Konukseverin ihtiyacı AVM değil, parktır. Bölgenin planlarını gözden geçirdiğinizde, Konuksever başta olmak üzere, çevresindeki mahalleler olan Etiler, Kızılarık, Dutlubahçe ve hatta Cumhuriyet ve Yenigün mahallelerinde halkın kullanıma sunulmuş büyük bir parkın olmadığı görülmektedir. Şehrin yeşil alana ihtiyacı vardır. Şehrin, eş-dost ve çocukların birlikte yürüyüş ve spor yapabileceği ve hatta piknik yapabileceği alanlara ihtiyacı vardır. Şehrin rant alanlarından ziyade yaşam alanlarına ihtiyacı vardır.

İmar Planının iptali ile ilgili Antalya Barosu olarak dava açacak ve hukuksal sürecin takipçisi olacağız.

Kamuoyuna, saygıyla arz ediyoruz.